51 Відредаговано Mirua (2009-01-21 09:18:00)

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

Сегодня был в офисе ПростоФинанс - у них там щас полный пипец, народу и все по повышению кредита....
А мне так и не пришло письмо по повышению процентов и сказали что не будут....
Дали утачненный график плотежей и сумму досрочного плотежа....

  0



52

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

Mirua написав:

А мне так и не пришло письмо по повышению процентов и сказали что не будут

То есть, сказали не всех касается?

LOGAN 1.4 СПГ
Не уверен - Не обгоняй!
  0

53

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

У меня на работе двум из троих письма пришли. Скорей всего первым выслали письма у кого задолжонность по кредитам больше. Вчера хотел сделать очередной платеж через ibox так сума месячного платежа (по базе) не изменилась хотя письмо о повышении уже на руках.

DACIA Logan Ambiance 1.4 (продан).Daewoo matiz 0.8L AT- (Продан).
Ravon R2 Elegant AT. PEUGEOT 308 (T9) 2.0 HDi
  0

54

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

Интересно бы узнать критерий, кому поднимают ставку...

  0

55

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

shtar написав:

То есть, сказали не всех касается?

Нет, скорее всего это касается тех у кого в договоре есть пункт 2.8.3
А у кого этого пункта нету, тому проценты не подняли...

  0

56 Відредаговано МНМ (2009-01-21 12:29:38)

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

О том, что, вернув предмет залога, вы не освобождаетесь от обязательств по уплате кредита, говорили уже не раз (за редкими исключениями, которые в данном случае не существенны).

Sphinx написав:

Взыщут с родственников

А про это я раньше не слышал. А на каком основании? Заключение вами кредитного договора с банком не приводит к возникновению гражданско-правовых отношений банка с вашими родственниками. Разве что родственники поручителями выступали (или наследство за вами получать будут smile )
Ну или "коллекторы" с паяльником наведаются. Но это уже немного из другой области - мы ведь пока говорим про правовые основания для взыскания.

  0

57

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

МНМ написав:

про правовые основания для взыскания.

А я говорю про фaктические основания.

Logan Laureat
"...стоїть зібратися й розглянути парадокс у тривимірному просторі через призму оковитої" (с) Crazy Poison
___________________________________________________________________________________________
  0

58 Відредаговано Abashyn (2009-01-22 22:17:41)

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

Мне тоже пришло такое "Письмо счастья". Пошел к юристу на работе - она сказала пункт 2.8.3. не соответсвует Законодательству Украины, составила два письма - одно в Простофинанс, одно в нацбанк с просьбой разьяснить правомерность поднятия ставки. Сам письма еще не видел. Завтра отправлю. Посмотрим что получится.  Юрист говорит, что с банками можно и нужно бороться.
ps Правда даже в случае успешного исхода борьбы банк может занести в черный список и в будующем кредит у них уже не получишь.

Renault Kangoo II Model type KW08 02.2014 1.5 dCi K9K 66kW logan.in.ua
"Кевин" drive2.ru
DACIA Logan 1.4Mpi Ambiance 2007 - продан
Daewoo Matiz 1.0 Best 2007 - продан
  0

59

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

А нормально, что ПростоФинанс - это вообщем-то даже не банк, а ООО?

LOGAN 1.4 СПГ
Не уверен - Не обгоняй!
  0

60

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

Abashyn:
А можно взглянуть на тексты этих писем для общего развития?
Если не трудно поделись

  0

61

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

А на вторую страницу темы взглянуть?
http://www.logan.in.ua/viewtopic.php?pid=140623#p140623

2008 Mitsubishi Outlander ES White
  0

62

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

aspon написав:

А на вторую страницу темы взглянуть?

меня больше интересует ответ в Простофинанс, а не письмо о повышении процентов.

  0

63 Відредаговано Abashyn (2009-01-23 21:36:25)

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

Dimik
Сегодня отправил письма с описью, заявленной стоимостью и уведомлениями. посмотрим, что получится.

Директору ТОВ „ПростоФінанс”

                                панові Марку Рею

                            04073, м. Київ, пр-т Московський, 9

Клієнт (Позичальник) ______________________
__________________________________________




Шановний пане Марк Рей!

    Я отримав Ваше повідомлення № ________________ від ________________ тільки ___________________ р. (надалі – Повідомлення). У зазначеному Повідомленні Ви доводите до мого відома інформацію про збільшення процентної ставки за Кредитним договором № _________________ від ____________р., який укладено між мною та Вашою фінансовою установою – ТОВ „ПростоФінанс” (надалі – Кредитний договір). Збільшення процентної ставки, яка передбачена у п. 2.1. Кредитного договору з 14,5 % до 25,84 % я вважаю значним. Саме тому для прийняття рішення з цього приводу я звернувся до законодавчої бази України з метою ознайомлення з ситуацією щодо обґрунтованості Ваших доводів.
    Мною було з”ясовано що до НБУ надходять численні скарги з цього приводу. Як видно із листа НБУ від 04.12.2008 р. № 47-112/3204-17164 до Національного банку України надходять численні звернення громадян стосовно необґрунтованого підвищення банками відсоткової ставки за споживчими кредитами, що свідчить про неоднозначне розуміння банками чинного банківського законодавства та умов кредитних договорів.
    У Вашому повідомленні є посилання на п. 2.8.3. Кредитного договору , відповідно до якого Ви маєте право на підвищення процентної ставки у разі якщо середньоарифметичне значення курсу національної валюти України по відношенню до долара США, встановленого НБУ протягом 1 місяця зросте більше ніж на 3 % відсотки у порівнянні з курсом національної валюти до долара США встановленого НБУ на момент укладення Кредитного договору. У вашому Повідомленні мене повідомляють про таке збільшення більше ніж на 10 %, але яким чином Вами отримано такий показник мені не зрозуміло. У листі НБУ зазначається, що в повідомлені банків клієнтам про зміну відсоткової ставки за споживчими кредитами банки в якості аргументації наводять таке: зміна облікової ставки Національного банку України; зростання вартості грошових ресурсів на міжбанківському ринку України тощо. При цьому, в супереч статті 11 Закону України "Про захист прав споживачів" та Правил надання банками України інформації споживачу про умови кредитування та сукупну вартість кредиту, затверджених постановою Правління Національного банку України від 10.05.2007 N 168 (далі - Правила N 168), а також вимогам укладених між клієнтами та банками договорів про надання споживчих кредитів, останніми не надаються вичерпні для позичальників обґрунтування стосовно підстав для підвищення відсоткової ставки. Із скарг клієнтів банків також вбачається, що зміна відсотків за споживчими кредитами відбувається у зв'язку із зміною кредитної політики банку, що є прямим порушенням п. 3.5 Правил N 168.
    Я так розумію, що зміна відсотків за моїм кредитом відбувається у зв'язку саме із зміною кредитної політики Вашої фінансової установи, що є прямим порушенням п. 3.5 Правил N 168 як вже зазначалось вище. Листом від 28.10.2008 року N 18-311/3496-14715 Національний банк України звернув увагу банків на випадки, за яких можливе внесення змін до діючих кредитних договорів в частині вартості кредиту. Зокрема, зміна процентної ставки за кредитом (у тому числі зміна облікової ставки Національним банком України) має бути адекватною тим подіям, які мали безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку. А відповідно до п. 2.2 постанови Правління Національного банку України від 11.10.2008 року N 319 (далі - Постанова N 319) банки повинні враховувати, що внесення до кредитного договору змін щодо вартості кредиту, що не відповідає змінам облікової ставки Національного банку України, кваліфікуватиметься як порушення вимог статті 49 Закону України "Про банки і банківську діяльність". Слід зазначити, що остання зміна облікової ставки Національним банком України здійснена 30 квітня 2008 року (постанова Правління Національного банку України від 21.04.2008 року N 107 "Про регулювання грошово-кредитного ринку") і встановлювалась у розмірі 12 % річних.
    Оскільки частиною 1 статті 651 Цивільного кодексу України визначено, що зміна договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом, а п. 9.6. Кредитного договору передбачено, що зміни та доповнення до цього Договору вносяться за згодою сторін у письмовій формі та є невід’ємними частинами цього Договору, я маю право та намір з’ясувати обґрунтованість та законність Ваших вимог шляхом звернення за роз”ясенями з цього приводу до НБУ. До того ж відповідно до ч. 2,3 ст. 10561 ЦК встановлений договором розмір процентів не може бути збільшений банком в односторонньому порядку. Умова договору щодо права банку змінювати розмір процентів в односторонньому порядку є нікчемною.
    На підставі вищевикладеного я прошу Вас приймати платежі від мене за Кредитним договором у тих розмірах, які були узгоджені нами до отримання Вашого Повідомлення. У разі, якщо після отримання роз’яснень від НБУ щодо обґрунтованості Ваших вимог стосовно збільшення процентної ставки стане зрозуміло що Ваші ствердження мають законні підстави, я погоджусь на внесення змін до Кредитного договору шляхом укладення додаткової угоди, в якій буде зазначений новий розмір процентної ставки запропонований Вами. Та зобов’язуюсь протягом 2-ох банківських днів з дня укладення такої угоди доплатити Вашій установі не доотримані грошові кошти по відсотках відповідно до Графіку платежів в новій редакції від 26.12.2008 р.
    У разі якщо із відповіді – роз’яснень НБУ на моє звернення стане зрозуміло, що Ваші вимоги не обґрунтовані та не законні, я не погоджусь на внесення змін до Кредитного договору і з Вашою вимогою про дострокове погашення кредиту також. В такому випадку я думаю, що нам прийдеться звернутись до суду.
Додаток.
1.    Копія листа – звернення до НБУ (2 арк.).
2.    Поштові документи, які підтверджують факт надсилання листа до Правління НБУ (_______________________ арк.).

23.01.2009 р.

З повагою, Ваш клієнт      _________________________________


Голові правління Національного банку України
                        Володимиру Семеновичу Стельмаху
                        01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9

Громадянина України _______________________,
__________________________________________


Шановний Володимире Семеновичу!

    Я звертаюсь до вас як до керівника НБУ з цим листом з метою отримання від Вас кваліфікованого роз’яснення про наступне.
    __.__.______ р. між мною та ТОВ „ПростоФінанс” (м. Київ, код ЄДРПОУ 33694552) було укладено Кредитний договір № _______________ (надалі – Договір, копія додається) для оплати придбаного мною автомобіля. Я належним чином виконав та продовжую виконувати свої грошові зобов’язання за цим Договором. __.__.2009 р. я отримав від директора  ТОВ „ПростоФінанс” пана Марка Рея лист-повідомлення (додається), в якому мені  було доведено інформацію про збільшення процентної ставки  за договором  14,5 % до 25,84 % .  При цьому керівник фінансової установи зазначає, що у разі моєї незгоди, банк вимагає дострокового повернення кредитних коштів до 31.01.2009 р. Але моя фінансова ситуація не стала значно кращою з того моменту коли я отримав кредит. Саме тому я вважаю це підвищення значним.
    Оскільки я знаю, що особливо зараз в складній світовій економічній ситуації, в якій опинилась і Україна, керівництво деяких банків та банківських установ зловживають своїми правами, я ознайомився з Постановою НБУ від 04.12.2008 р. № 413 „Про окремі питання діяльності банків”,  з листом НБУ від 04.12.2008 р. № 47-112/3204-17164 „Про дотримання банками вимог чинного законодавства”. Із змісту цих документів я дізнався що до Національного банку України надходять численні звернення громадян стосовно необґрунтованого підвищення банками відсоткової ставки за споживчими кредитами, що свідчить про неоднозначне розуміння банками чинного банківського законодавства та умов кредитних договорів.
    Оскільки я не володію достатніми знаннями в економічній сфері,  до того ж я так і не зміг отримати зрозумілої інформації а ні у працівників банків, а ні у юристів, я не можу об’єктивно визначитись чи є економічно обґрунтованими  та законними підстави для підвищення процентної ставки за Кредитним договором, які викладені у п. 2.8.3. Договору  та чи дійсно середньоарифметичне значення курсу національної валюти України по відношенню до долара США, встановленого НБУ протягом 1 місяця зросло  більше ніж на 10 % відсотків у порівнянні з курсом національної валюти до долара США встановленого НБУ на момент укладення Кредитного договору.
    На підставі вищевикладеного та керуючись положеннями Законів України „Про звернення громадян”, „Про інформацію” прошу надати мені мотивовану відповідь на наступні питання:
1. Чи має право керівництво ТОВ „ПростоФінанс” на підвищення процентної ставки за Кредитним договором № _____________ від __.__.200__ р. ?
2. Чи  маю я погодитись з викладеними керівництвом  ТОВ „ПростоФінанс” обставинами з цього приводу у Повідомленні  № ____________ від ____.__.200__ р.?
Додатки.
1.    Копія кредитного договору № _____________ від __.__.200__ р. (6 арк.).
2.    Копія Повідомлення № ____________ від ____.__.200__ р. (2 арк.).
__.__.2009 р.

З повагою,  __________ _____________    ________________________________

Renault Kangoo II Model type KW08 02.2014 1.5 dCi K9K 66kW logan.in.ua
"Кевин" drive2.ru
DACIA Logan 1.4Mpi Ambiance 2007 - продан
Daewoo Matiz 1.0 Best 2007 - продан
  0

64

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

Abashyn
Отлично и грамотно cool

LOGAN 1.4 СПГ
Не уверен - Не обгоняй!
  0

65

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

Abashyn:
Спасибо. Я не юрист, но со всеми нормами из письма ознакомился. Очень грамотно написано.
Еще раз благодарю.

  0

66 Відредаговано BOIL (2009-01-24 11:03:20)

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

Abashyn
Dimik
А я смотрю пессимистично.
Придется выплатить дострочно, а если сильно "вредничать", то могут еще и имущество описАть в порядке искового судебного производства как обеспечение возмещения суммы иска.

ругательство
  0

67

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

BOIL:
Насколько я знаю, чтобы описывать имущество - должно быть решение суда

  0

68

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

Копию письма можно еще отправить Société Générale.

DACIA Logan Ambiance 1.4 (продан).Daewoo matiz 0.8L AT- (Продан).
Ravon R2 Elegant AT. PEUGEOT 308 (T9) 2.0 HDi
  0

69 Відредаговано mks (2009-01-24 15:40:28)

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

Что куда кому отправлять смотрим http://lanos.com.ua/forum/viewtopic.php … ;start=225
Много интересного. Много ответов/вопросов. К ланосоводам уже присоединились чери-клуб, лачетти клуб, авео-клуб, хьюндай-клуб, киа-клуб. Комрады - ждем вас. ВМЕСТЕ мы сила.

  0

70

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

Dimik написав:

BOIL:
Насколько я знаю, чтобы описывать имущество - должно быть решение суда

нет
достаточно определения суда по требованию в исковом заявлении, где указывается взыскиваемая сумма
ведь факт описи не есть факт отторжения/изъятия имущества
в гражданско-процессуальном кодексе можете найти более подробную информацию

ругательство
  0

71

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

BOIL
Читаем внимательно. Я не отказываюсь платить Простофинансу и осуществляю платежи регулярно. И, если нацбанк подтвердит обоснованность повышения процентной ставки, обязуюсь доплатиь недополученные средства. Посему законных оснований для рассторжения договора и требования досрочного погашения кредита нет. Опять же не оказывать сопротивление банку считаю глупо. Так они будут каждый месяц повышать ставки, а мы - платить.

Renault Kangoo II Model type KW08 02.2014 1.5 dCi K9K 66kW logan.in.ua
"Кевин" drive2.ru
DACIA Logan 1.4Mpi Ambiance 2007 - продан
Daewoo Matiz 1.0 Best 2007 - продан
  0

72

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

Аналогичное письмо и у меня пришло с новыми процентами.Предложили до 31.01.09 погасить задолженость или платить по новым расценкам.Думаю я такое письмо уже не успею отправить.Наверное придеться платить.Очень интересно что ответят Abashyn  из Простофинанс.

Время проведенное на рыбалке, не идет в отпущенный Богом срок...                       Dacia Logan Base 1.4
  0

73

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

Abashyn написав:

если нацбанк подтвердит обоснованность повышения процентной ставки, обязуюсь доплатиь недополученные средства

дружище, Abashyn, к сожалению, если в договоре с ПростоФинанс есть графа Форсмажор, то ее надо перечитать еще раз. А она там есть..
Как правило в подобных графах указываются все беды, какие только бывают, в плане что они являются необходимыми и достаточными основаниями для изменения условий настоящего договога...
отаке...

Abashyn написав:

Опять же не оказывать сопротивление банку считаю глупо. Так они будут каждый месяц повышать ставки, а мы - платить.

договор как правило составляется так, что мы, кредитозаемщики, имеем право платить в строк, а они, кредитодатели, получают полное право на нашу пятую точку, и могут этим воспользоваться в любой момент, а сейчас ситуация вполне располагает - глупо им отказываться себе в подобной слабости...

ругательство
  0

74

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

Уважаемый BOIL, я конечно дико извиняюсь, но Вы действительно знаете, чт написано в договоре по поводу форс-мажор у просто-финанс, или Вам просто поговорить?

  0

75

Re: ПростоФинанс поднимает % ставки

Ajk написав:

действительно знаете, чт написано в договоре по поводу форс-мажор у просто-финанс, или Вам просто поговорить?

Ajk
Утверждаете, что нет графы ФОРСМАЖОР?  shok  kez_15  crazy

ругательство
  0